Visst är det fint med bra grejer. Saker som är anpassade precis för ändamålet, och alltid rätt pryl i rätt situation. Men verkligen är tyvärr inte alltid så. Man kan inte ha allt, även om man ibland kanske skulle vilja. Och att köpa en speciellt anpassad sak för varje unik situation är en lyx som alla kanske inte kan unna sig. Dels tar saker plats, dels kostar det en hel del att ha allt man eventuellt skulle kunna behöva (och kanske bara använder ett fåtal gånger), och sen så vet man kanske inte alltid i förväg vad man behöver.
En spontan tälttur på vintern ställer helt andra krav på utrustningen än vad sommarturerna gjort tidigare, och en vintersovsäck var kanske en av alla bra-å-ha saker det inte ens fanns en tanke sist tältet åkte fram…den där varma helgen i juli…

Så vad gör man när polaren ringer på fredagkvällen och frågar om man vill dra ut på skidtur och tälta i helgen? Och man helt plötsligt inser att alla sovsäckar som finns hemma bara är gjorda för sommarnätter, eller i bästa fall kanske klarar en halvruggig höstnatt?

Jo, man gör som vi så ofta gör här ute i skogen. Improviserar och löser problemet!! Finns det flera sommarsovsäckar hemma så är det bara att leta fram två stycken och stoppa i varandra. Den yttre bör gärna vara större än den inre (så att det inte blir för trång inne i säcken, det är både obekvämt och isolerar kanske inte så optimalt), men hur många sovsäckar man stoppar i varandra, eller hur många lager sovsäckslakan man väljer att använda är sedan upp till var och en. Samma sak gäller så klart liggunderlagen. 2-3 vanliga liggunderlag i skumplast värmer betydligt bättre än endast ett.


Heller en extra sovsäck i packningen än att behöva förfrysa sig ute i skogen! 🙂