Du har sett fram mot den där långa vintervandringen länge, och har redan börja plocka fram lite grejer och stoppat i ryggsäcken. Men om just den här vandringen inte är riktigt likadan som de du gjort tidigare så är det kanske många beslut som behöver tas. Hur tjocka strumpor ska med, om du aldrig tidigare vandrat i så här kallt klimat? Blir det spritköket eller gasköket som så följa med just den här gången? Vilka liggunderlag ska plockas fram?
När du väl tar dig iväg så vill du så klart att allt ska bli så perfekt som möjligt. Lätt packning, lagom varma kläder, och utrustning som bara fungera utan strul. Även om grejerna kanske inte är helt nya för dig så kanske de inte använts under just de förutsättning som det kommer bli den här gången. Den här gången är det kanske ovanligt kallt. Ryggsäcken blir tyngre än vanligt då massor med extrakläder måste med, och du ha kanske just köpt ett nytt tält just för den här turen. Väl planerat, men saker kan ändå gå snett. Det behöver inte vara så stora saker som går snett innan den relativt lätta vandringen helt plötsligt blir väldigt tung. Det räcker med ett besvärligt skavsår, mat som inte blir tillräckligt varm, eller fingrar som domnar bort i kylan för att minnena av just den här turen inte ska bli så fantastiska som du tänkt.
Så vad gör man för att undvika de här oförutsedda bekymren så gott det går? Jo, ett enkelt sätt att spara in på dessa otrevliga överraskningarna är att testa utrustningen (och även sig själv) hemma först. Visst, det känns kanske lite dumt att sätta ut tältet på gräsmattan hemma bara för att känna hur det känns att sova en natt i kyla, eller dra på sig en fullpackad ryggsäck och gå runt hemma på gården bara för att se var det eventuellt kommer skava från midjebältet.
Jag lovar att det kommer kännas bättre när du väl upptäcker att det liggunderlag du tänkt använda egentligen inte alls var lämpligt, utan det var det du la tillbaka på hyllan som värme bättre. Du kommer tacka dig själv på vandringen när du får sova på det liggunderlag du vet värmer bäst, och kan gå mil efter mil utan skavsår tack vare att du justerat ryggsäckens alla remmar noggrant, och valt ut rätt kombination av strumpor och sulor till vinterkängorna.
Våga testa grejerna hemma, och slipp göra de onödiga missarna ute i skogen!