Det är varmt och livet känns en aning lättare. I alla fall på dagarna. På nätterna är det fortfarande kallt och tjälen i marken gör sig påmind då den mjuka blötsnön istället har förvandlats till en hård is-kaka på morgonen.

Vissa ser glaset som halvfullt, medan andra ser den fastfrusna vedsäcken som halvtom. Visst finns det utmaningar i att sånt som lämnats ute i vårsolen ena dagen, istället är fastfruset och kanske översnöat dagen efter. Men med lite planering kan man istället vända aprilvädret till något positivt.

Allt ute arbete man helst vill göra i vårsolen kan gärna göras de soliga eftermiddagarna. Och de sista vedsäckarna som måste bäras fram kan med fördel köras fram på morgonen när marken fortfarande är frusen och bär bra. Det är egentligen en lyx att kunna göra både vinterjobb och sommarsysslor samma dag, och så länge man planerar lite så går det oftast fint att göra alla sysslor på precis rätt tidpunkt. I och med att det är så många temperaturer under en och samma dag så finns det ofta en chans att lyckas springa, jobba med veden, tvätta bilen och vädra källaren i precis rätt väder.

Det man kan tänka på för att underlätta livet ute i skogen när vårsolens värme varvas med minusgrader är att:

-Lägga träklossar under sådant som inte får frysa fast i marken. Typ vedsäckar och sånt.

-Plocka in skarvsladdar och vattenslangar innan kvällen. Annars tinar de ner i isen och fryser fast.

-Lämna inget under taksluttningarna om det är snö kvar på taken. Det kan rasa när som helst.

-Plocka in sådant som är känsligt för starkt solljus. (Även skydda sig själv ifall man är känslig för stark sol.)

-Ställa bilen så att man kan ta sig därifrån även när väglaget gått från stenhård is till mjukt slask eller smetig grusväg.

-Försök inte ens köra på mjuka grusvägar på eftermiddagen om det istället går att ta någon morgon när vägen är hård. Se bara till att du hinner hem igen också igen vägen tinar upp!!

Självklart finns det hur mycket som helst att tänka på. Men med lite fantasi och planering så kan man göra något riktigt bra av de lyxiga vårdagarna!

Så passa på att njut i vårsolen. Det gör i alla fall vi här Ute i skogen!! 🙂