Gammalt och beprövat VS nytt och modernt. Vilket som är bättre än det andra kan ibland vara mer religon än vetenskap, och det finns goda argument för båda lägren.
Spritkök sägs vara enkla och robusta, medan gaskök sägs vara lätta och effektiva. Sedan finns det så klart hur många åsikter och argument som helst för att välja den ena eller andra kökstypen.
En höstdag som denna, när termometern säger 9 grader och väderleksprognosen 8-20m/s i vindstyrka, så finns det väl ingen bättre sysselsättning än att dra på vinteroverallen och koka lite vatten utomhus?!
Kanske är det idag det verkligen har betydelse vilken typ av kök man valt? Jag vet inte, så det är lika bra att testa.
Istället för att snöa in på specifikationer som vikt och effekt på olika modeller så blir det idag istället ett enkelt fälttest. Syftet är att se skillnad på spritkök och gaskök, så alla resultat kan naturligtvis variera beroende på vilka modeller på prylar man väljer. Tänkte i alla fall lägga upp det så här:
-På enklast möjliga sätt koka upp 0,5 liter vatten, och se hur lång tid det tar.
-Bara använda de nödvändigaste delarna, och se vad som egentligen behövs.
-Kommer väga upp hur mycket bränsle det går åt i respektive kök för att värma halvlitern med vatten.
-Kommer använda ett naturligt vindskydd ute i blåsvädret för att se hur köken fungerar i praktiken en dag som denna.
Ok, lite förberedelser inför testet.
De två köken som får tjänstgöra idag är ett Trangia spritkök som nog har 25 år på nacken, och en ny MSR Pocket Rocket. Eftersom spritköken sett i stort sett likadana ut under flera decennier, och de små gasbrännarna idag också ser ungefär likadana ut oberoende av fabrikat så tänker jag att märke och modell inte är så noga för det här testet. Det är typen av kök som ska testas.
En halvliter vatten måttas upp i respektive kokkärl. Till Trangiaköket så använder jag kärlet som följer med spritköket, och till MSR gasköket använder jag ett kärl som är anpassat för att man ska kunna stoppa gaspatron och brännare i det. Därför kommer kärlen ha olika form, som i sin tur kanske kan påverka hur lätt vattnet kokar, men det är dessa kärl som också används i praktiken. Båda kärlen kommer användas med sitt lock, och då kärlet till spritköket inte har ett inbyggt handtag så kommer Trangias medföljande handtag att användas. För rättvisans skull så använder jag de delar och tillbehör som skulle fått följa med på en vanlig tur Ute i skogen.
Grejerna ställs ut bakom en buske vid en stor åker, där det blåser ordentligt runt ikring. Bakom busken blir det så pass lä att köken inte välter, och de blåser heller inte direkt på dem. Men det är ändå väldigt stökigt i luften, och jag är ärligt talat lite tveksam till om testet ska gå att genomföra utan att brännarna slocknar eller blåser omkull när kastvindarna ändå lyckas ta sig in bakom busken.
Nåväl. Brännarna tänd, kokkärlen ställs på plats, och tidtagningen startas. Båda brännarna gick bra att tända, men spritköket var lite enklare att tända tack vare vindskyddet som också håller kokkärlet på plats. På gasbrännaren är vindskydd ingenting som ingår i grundkonstruktionen, utan ett tillbehör som väger och tar plats, så därför har det inte använts något sådant.
Gasbrännaren gick på hög fart, men inte riktigt fullt. Det sägs att gaskök bara förbrukar en massa extra gas utan att ge mer värme om man vrider upp dem på max. Om det är sant även en så här blåsig dag låter jag vara osagt, men så gjordes i alla fall testet. Spritbrännaren hade fyllts nästan helt full med ren T-sprit och brann på den effekt det blev.
Då jag hört att gaskök ska värma vatten flera gånger snabbare än spritkök, såg jag med spänning fram emot att se HUR mycket snabbare.
Efter ganska precis 8 minuter börjar det bubbla i vattnet som kokas på gas. Brännaren släktes direkt det började koka. Jag upplevde att mycket av värmen blåste bort mellan det att lågan lämnade brännaren, tills dess att den nådde kokkärlet. Så koktiden kanske hade gått korta ner något om brännaren körts på max, men om varit värt den extra gasförbrukningen går tyvärr inte svara på efter dagens test. Det kanske får bli något att testa i framtiden!
Till min förvåning så började det koka i spritkökets kärl redan efter 9 minuter och 30 sekunder, och spritbrännaren släcktes också lika snabbt. Efter allt man hört om de effektiva gasköken så trodde jag det skulle vara större skillnad mellan gaskök och spritkök. Men idag hjälpte spritkökets vindskydd så klart till en del. Resultatet hade nog varit annorlunda om det varit vindstilla, eller om även gasköket fått ett vindskydd.
Något som det däremot inte pratas lika mycket om är bränsleförbrukning och driftkostnad. Det vill jag så klart också testa. Även om bränslekostnaden kanske inte är så avgörande för vilket kök som kommer användas Ute i skogen så är det ändå lite intressant veta.
Gasbrännaren hade förbrukat 9 gram butangas (sommargas), och spritbrännaren hade bränt 18 gram T-röd. Det gick alltså åt dubbelt så mycket bränsle för spritbrännare. Å andra sidan så kan man välja bara ta med exakt den mängd T-sprit man behöver, medan gasbehållaren väger det den väger. Vad jag menar är att en låg bränsleförbrukning inte nödvändigtvis innebär att packningen blir lättare. Vad som är bäst får du själv bedöma efter din egen situation.
Kostnaden då? För att göra en någorlunda rättvis prisjämförelse så tar jag priser från Biltema. Varför Biltema när det finns mer renodlade friluftsbutiker där många kanske köper sitt bränsle?
-Jo, för att Biltema säljer både butangas och rödsprit.
-Både gasen och spriten säljs som billigt bränsle utan fina fabrikat eller exklusiva förpackningar.
-Biltema har dessutom relativt låga och jämna priser som inte rör sig beroende på säsong, eller vilken kundgrupp de vänder sig till. Bra för att jämföra kostnader helt enkelt.
Rödspriten på Biltema kostar i skrivande stund ca 50:- per liter. Då T-sprit har en densitet på 0,81 g/cm3 så blir priset ungefär 6 öre per gram.
Butangasen kostar ca 45:- för 300g. Det ger ett pris på 15 öre per gram.
Räknar man då på att spritbrännaren förbrukar dubbelt så mycket för att värma samma mängd vatten så blir prisskillnaden per mängd värmd vatten inte så stor. Ca 1,10kr för spriten och 1,35kr för gasen. Visserligen en skillnad på ungefär 20%, men ändå bara 25 öre vid dagens test. Då kan andra saker ha större betydelse, som till exempel hur mycket man lämnar kvar i gastuben innan man inte längre tar med den, eller hur mycket T-sprit man spiller ur när fingrarna är kalla och fumliga.
Vikten då? En gasbrännare ses ofta som ultralätta och väger ofta inte så många gram, samtidigt så behöver man bära med en hel gastub även om man bara ska värma en halvliter vatten. Kokkärl är också något man behöver köpa till för att kunna använda gasköket, till skillnad från spritköken från Trangia, där kärlen redan ingår i kitet.
Allt som använts under testet ställdes på vågen. (Förutom tändaren, som användes till både gas- och spritköket. Inte heller vattnet vägdes)
Gasköket vägde in på 681g och spritköket på 756g. I gaskökets vikt ingick en nästan full gasbehållare, och i spritkökets vikt ingick den lilla mängd sprit som blev kvar efter att vattnet kokats.
Så visst, gasköket blir totalt sett lättare, men kanske inte så mycket som man tror när man ser i annonsen att en gasbrännare bara väger 73 gram. Den största viktskillnaden blir nog att gasen blir lättare än spriten om man behöver ta med stora mängder.
Slutsats.
-Gasbrännaren är mer effektiv, även om det inte skiljer så mycket i praktiken som det sägs i reklamen. I alla fall inte i det blåsväder som var idag.
-Spritköket från Trangia står stadigare och är lättare att tända när det blåser mycket. Men vill man så går det naturligtvis att komplettera gasköken med vindskydd och bättre fot.
-Gasbrännaren förbrukar mindre bränsle. Men till spritköket är det lättare att bara ta med så mycket man behöver.
-Det skiljer för lite i pris mellan de olika bränsletyperna för att det ska ha någon större betydelse. Om det kostar 25 öre mer eller mindre att värma en måltid är som ett barr i granen jämfört med alla andra kostnader som blir innan man avnjutit sin måltid Ute i skogen.
-Jag testade senare under dagen att ta ut båda köken i blåsvädret för att se vad de tål utan att slockna. Spritköket upplevdes stabilare tack vare det inbyggda vindskyddet, men båda fungerar.
-Gasköket är lättare och smidigare än spritköket, men kan kräva tillbehör som fot och vindskydd för att fungera riktigt bra i blåsigt väder. Det här kan naturligtvis variera beroende på vilka fabrikat och modeller på kök man väljer.
-Gasköket är renare. Dels slipper man söla med T-sprit, dels brinner det lite renare. I alla fall jämfört med att köra spritköket på ren sprit. Det går att blanda i lite vatten i spriten för att minska sotet, men det har inte testats idag.
-Till spritköket är det lätt att slå ihop lagom mycket bränsle för turen. Till skillnad mot gasköket där det kan bli misslagomt mycket gas kvar i tuben, så att man måste ta med en extra tub bara för att vara säker, eller kassera en som det är lite för lite kvar i.
Båda har som sagt både för och nackdelar, och vilken man gillar bäst får var och en bestämma!